A fogblogról és a szerzőjéről

A pácienseim sokszor fordulnak hozzám kérdésekkel fogászati problémákkal, beavatkozásokkal és a fogápolással kapcsolatban, amire mindig igyekszem érthető, rövid, tömör, de a tudományos követelményeknek megfelelő választ adni. Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy a leggyakrabban felmerülő témákra adott válaszaimat megoszthassam a nagyközönséggel is.

A legtöbben már valamilyen problémával küzdenek, mire eljutnak a rendelőnkbe, és sajnos azt tapasztalom, hogy sokszor már a kisgyerekeknek is rossz állapotban vannak a fogai és kezelésre szorulnak. Fontosnak tartom ezért, hogy a páciensek konkrét fogászati kérdéseire adott válaszok mellett minél több információt megosszak a blogon a helyes fogápolási technikákról és a megelőzésre buzdítsam az olvasóimat!

Ha bármilyen kérdése van, küldjön üzenetet a kezdőlapon található levélküldő segítségével, vagy írjon e-mailt az info@clinident.hu címre.

Szakmai életutam

Fogorvosi diplomámat 1994-ben szereztem meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán, summa cum laude minősítéssel. Pályámat a SOTE Fogpótlástani Klinikáján kezdtem, ahol a több mint tíz éves oktatói munkája során megismerkedtem a legmodernebb kezelési eljárásokkal, és megalapoztam gyakorlati tudásom. Tudományos munkámban elsősorban az adhezív rögzítésű fogpótlások kísérleti és klinikai vizsgálatát végeztem, különös tekintettel a ragasztási technikák összehasonlítására. Klinikai gyakorlatban speciálisan a fémmentes rögzített fogpótlások tervezésével, preparációs technikájuk megismerésével, és klinikai alkalmazásukkal foglalkoztam. Fenti témákban több szakmai folyóiratban jelent meg tudományos cikkem, és rendszeresen tartok szakmai továbbképző előadásokat.

 A Clinident Fogászati Centrum megalapítása után olyan fogorvos specialistákkal vettem körbe magam, akiknek megalapozott tudása biztosítja, hogy a klinikára látogatók magas szakmai színvonalú ellátást kaphassanak. Elsősorban speciális kozmetikai fogászati kezelésekkel, mosolytervezéssel foglalkozom. Nagy gyakorlatra tettem szert a különleges esztétikai megoldásokat lehetővé tevő cirkónium és kerámia koronák, héjak alkalmazásában. Nagy hangsúlyt fektetek a folyamatos továbbképzésekre, ezzel biztosítva, hogy a pácienseim mindig a legkorszerűbb kezelési eljárásokban részesülhessenek. Magyarországon az elsők közt alkalmaztam a fájdalommentes fogkezelések speciális eljárásait, valamint az ózonkezelést a fogszuvasodás gyógyításában. Tapasztalataim több továbbképző előadáson osztottam meg fogorvos kollégáival.

Tagja vagyok a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának, a Magyar Orvosok Szövetségének, az Európai Kozmetikai Fogászati Társaságnak valamint a Magyar Esztétikai Fogászati Társaságnak.

Dr. Czigler Péter
Clinident Fogászati Centrum

Hozzászólások

 1. Frank Zsuzsanna says:

  Tisztelt Doktor Úr!
  Januárban betömött és lecsiszolt fogamra ideiglenesen felragasztott korona állandóan leesik, amint rágni próbálok vele (alul a leghátsó fog). Már négyszer esett le. Nem merem véglegesen rögzíttetni, amíg meg nem győződöm arról, hogy jól fogom tudni használni. (Többször kellett igazítani és még mindig magasnak érzem.) Mit tanácsol? Próbálkozzam egy újabb felragasztással, vagy kérjem a korona cseréjét?
  Várom szíves válaszát.
  Frank Zsuzsanna

  • timea says:

   Kedves Zsuzsanna! A korona állandó lemozdulásának oka valószínűleg az, hogy magas és előbb érintkezik mint a többi fog, ezért túlterhelődik. Addig nem érdemes újra visszaragasztatni, amíg a magassága nincs tökéletesen beállítva. Amennyiben már nem korrigálható tovább, akkor helyesebb újra elkészíteni.
   Dr. Czigler Péter, Clinident

 2. Moniq says:

  Tisztelt Doktor Úr!

  Lányom a korán kezdők közé tartozik, hiszen most 5 évesen kiesett az első tejfoga. A fogat megvizsgálva úgy látom, hogy a gyökér részénél beletört, azaz kitört inkább a fog. Fájdalomra nem panaszkodik. Van ilyenkor valami plusz teendő, vagy elég megvárni amig az új fog kilöki a még bennmaradt tejfogrészt?
  A fogváltás időszakában kell figyelni a táplálkozásra jobban? Vitaminszükséglet?

  Várom szíves visszajelzését,

  Köszönettel, Moni

 3. Eniko says:

  Tisztelt Fogdoki ,kerdesem lenne a 7 eves fiacskam fogait illetoen,mivel eddig nem panaszkodott semmilyen fajdalomra nem neztuk meg…keson vettuk eszre hogy az elso metszofogak(amik meg tejfogak) mogott kinottek a maradando fogak,mivel hetvege nincs hova menjunk,de ha elviszem a fogorvoshoz kihuzzak a tejfogakat ? es ha igen kell majd fogszabalyzot horadnia?
  Varom valaszat.

  • fogdoki says:

   Kedves Enikő! Mindenképpen menjenek el egy szakemberhez. Elképzelhető, a vizsgálat után a tejfogak eltávolítását javasolja majd, de az is, hogy ahogy nőnek ki a fogak, úgy lazulnak majd és maguktól kiesnek. Látatlanban sajnos nehéz megmondani. A fogszabályzás szükségességét akkor lehet megállapítani, ha kihulltak, vagy eltávolításra kerültek a tejfogak. Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter

 4. ráti veronika says:

  Tisztelt Dr Úr Azal a kérdésel fordulok őnhöz mivel kislányom 20 hónapos észre vettük rosz két foga és szuvas hogy tudnám jóváteni őket mosa a fogát már de sajnos sok teát iszik cukoral nem sok cukoral.MITŐL RÓMLOTAK EL A FOGAI MÁR MOST A CUMISÜVEGTÖL VAGY A CUKORTÓL?és ezek a fogak kiesnek majd?Válaszát előre is köszönöm.Ráti Veronika

  • fogdoki says:

   Kedves Veronika! Kislánya foga a cumisüvegből fogyasztott (nem sok) cukros teától lett szuvas, hiába a fogmosás. A legjobb amit tehet, hogy nem ad neki többet cumiból inni, legfeljebb vizet. Haladéktalanul keressenek fel egy gyermekfogorvost, aki betömi a lyukakat. Kiesnek ezek a fogak, de sajnos az alattuk lévő maradandó fogat is károsíthatják, ezért lenne fontos minél előbb elmenni a fogorvoshoz vele. Üdvözlettel, Dr. Cziegler Péter, a Clinident fogorvosa

 5. Azzal a kérdésel szeretnék önökhöz fordulni hogy a hiddeg mellegre elégé érzékeny a fogam és néha vérzik az innyem de a fogaimon látható jelek nincsenek milyen fogkrémet ajánlanának?

  • fogdoki says:

   Kedves Gergő! Mindenképpen azt javaslom, hogy annak ellenére, hogy ön által látható jelek nincsenek, keressen fel egy fogorvost és vizsgáltassa meg a fogait, hogy az okot is megszüntesse, ne csak a tünetet (érzékenység és fogínyvérzés). Ha sokáig halogatja, sokkal súlyobb probléma alakulhat ki és drágább kezelésre számíthat. Első körben az alábbi fogkrémeket érdemes kipróbálni: zöld tubosos Elmex fogkrém, szintén zöld tubosos Sensodyne.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

Szóljon hozzá, vagy kérdezzen

*