A fogzás sorrendje

A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Ettől eltérő időpontoktól sem kell megrémülni, mert a fogak kitörésének időpontja széles skálán mozoghat, akad olyan baba is, akinél csak 11 hónapos korban bújnak ki az első fogak, és olyan is, aki már 4 hónapos korában fogzik.

Annak sincs jelentősége, hogy milyen sorrendben bújnak elő a kis fogacskák, az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy általában mi a jellemző. A tejfogak ápolása viszont annál fontosabb, amiről bővebben ebben a bejegyzésemben olvashatsz.

Dr. Czigler Péter, a Clinident fogorvosa

Hozzászólások

 1. Torok Eva says:

  Tiszteletem. Kerdesem ,hogy a 1 eves 1 ho. fiamnak 10 ho-on jelent meg eloszor a kozepso metszo foga,ami eleg lassan not ki, most 1 honapja latszik a masodik metszo foga, de az is meg csak felig bujt elo!Van ok aggodalomra ebben az esetben?Koszonom

  • fogdoki says:

   Kedves Éva!
   Aggodalomra semmi ok, teljesen normális ütemben fogzik a gyermek. Ettől függetlenül érdemes megejteni az első látogatást a fogorvosnál, hogy a kisfia megszokja a vizsgálatokat.
   Üdvözlettel,
   Dr. Czigler Péter, Clinident

 2. Bognár Ildikó says:

  Tiszteletem!

  Az én kislányom most lesz 2 éves, kijött neki az összes foga, de úgy láttam, hogy még mindig jön négy hátul, sőt az egyiknek már kinn is van az egyik csücske. Ez mennyire normális?

 3. Csik Regina says:

  Tiszteletem!
  Kisfiamnak 14 hónaposan hasadt ki az alsó 2 középső metszőfoga! Most 15 hónapos és a felső fogsorán nem a 2 középső metszőfog bújt ki, hanem az egyik oldalsó metszőfoga és a másik is nagyon meg van duzzadva, tiszta fehér neki! Normális, hogy nem a középsők bújtak ki először?
  Üdvözlettel: Csik Regina

  • fogdoki says:

   Kedves Regina!

   Igen, előfordul, hogy nem a megszokott sorrendben fogzik a kisgyermek. Hamarosan valószínűleg a középső metszőfogai is előbújnak.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

 4. Horváth Martina says:

  Egy kicsit megrémültem a kép láttán. Kisfiam 7 hónapos, most bújt ki a két alsó középső metsző foga. Tegnap észrevettem, hogy alul az ínye, ahol a tejőrlő fogak lesznek, fehér, mindkét oldalon. Sajnos nemigazán engedi tüzetesen megnézni a fehérséget, csak egy-két pillanatra láttam, de biztosan nem szájpenész, mert sima a felülete. Megtapogattam ujjal, nem vettem észre rajta, hogy fájna. Az ujjamat viszont azonnal odatolta a nyelvével, és ott rágogatott. A saját ujjait is gyakran rágogatja hátul, főleg az egyik oldalon.
  Tanácstalan vagyok, hogy mi lehet… van esetleg valami orvosi magyarázat? Köszönöm!

 5. Szombathy Ildikó says:

  Kedves Doktor Úr!

  Kisfiam 9 hónapos, jelenleg 8 foga van, fent 4 és lent is 4. Az első két metszőfoga 10 hetes korában bújt ki, 6 hónapos korára kibújt a mostani 8. Néhány napja megjelentek az alsó és a felső szemfogak is. Kérdésem, hogy nem gond-e, hogy ennyire hamar jönnek a fogai? A későbbiekre nézve ez okozhat hátrányt? (esetleg korán fog váltani a végleges fogaira, vagy korábban elromolhatnak, stb.) Válaszát előre is köszönöm!

  • fogdoki says:

   Kedves Ildikó!
   Aggodalomra semmi ok, a kisfia a korai fogzók közé tartozik. Olyan is előfordul, bár nagyon ritkán, hogy egy baba már kibújt fogacskákkal születik. A későbbiekre nézve nem okoz hátrányt, és ettől nem romlanak korábban a fogak, amennyiben rendszeresen és megfelelően ápolják őket. Még ennek ellenére is történhet fogszuvasodás, ha a gyermek sokáig kap cumisüvegből inni (akár teát, akár tejitalt, tejet, tehát bármit, a sima vizen kívül) és sok édességet fogyaszt.
   Üdvözlettel, Dr. Czigler Péter, Clinident

 6. Szombathy Ildikó says:

  Kedves Doktor Úr!

  Köszönöm a válaszát, azóta áttört két őrlőfoga és két szemfoga is. :)

Trackbacks

 1. […] jelenik meg először a fogtündér is, az alsó középső metszőkért, de csakúgy mint a fogzásnál, a fogváltásnál is jelentős egyéni eltérések lehetnek: vannak olyan gyermekek, akiknél már […]

Szóljon hozzá, vagy kérdezzen

*